Blommor till vardag och fest och allt däremellan

Det är något alldeles särskilt med blommor, de kan förmedla så mycket och betyda så mycket. Vid födelse och dop kan man hälsa det lilla barnet välkommen till världen och lyckönska de nyblivna föräldrarna. Blommor kan framkalla minnen, en doft kan väcka en känsla till liv.

Vid födelsedagar är blommor ett vanligt och uppskattat inslag, särskilt då någon vi känner fyller jämt. Då brukar det bli stora arrangemang. Färger säger också mycket, vissa färger kopplas samman med kärlek, andra med sorg. Vissa med sommar andra med höst. Ibland vill man bara ha en enkel bukett att sätta hemma på köksbordet, för att det är pricken över i då vi till exempel har bytt gardiner och dukar. Vi kanske vill göra oss själva lite glada eller för att få en mysig stämning. Man kan även gratulera med blommor vid konfirmation, bal och student. Vi vet väl alla hur studenterna brukar se ut med sina buketter hängandes om halsarna. Vid midsommar görs blomsterkransar till stora och små, och alla vackra bröllop med brudbuketter och fina dekorationer, det är en stor dag och blommorna är nog en av de viktigaste ingredienserna för ett sagolikt bröllop. Ibland vill vi överraska en vän med en blomma, bara för att vi vill visa att vi uppskattar personen. Eller kanske någon är sjuk och behöver lite uppmuntran.

Det finns många tillfällen då en blomma kan säga mer än ord. Ett sådant tillfälle är bland annat då det ges kondoleansblommor, man vill visa de anhöriga sitt stöd. Vid en begravning är blommorna också väldigt viktiga. En del av de avlidna har själva sagt eller skrivit ner hur de vill ha det, annars är det de anhöriga som får välja efter hur de själva tror att personen skulle vilja ha haft det. Många lämnar även kransar och lösa blommor då de tar sitt sista farväl. Det finns egentligen inget fel tillfälle att ge en blomma, och det finns blommor för alla tillfällen i livet.