Kransar och buketter

När en person går bort så är det upp till familj och vänner att ge en så värdig och vacker begravning som möjligt. Man brukar ofta bidra med olika typer av blommor och växter och detta fyller ett flertal funktioner. Inte minst för att göra själva begravningsceremonin så vacker och stämningsfull som möjligt men också för att visa sitt stöd, sin respekt och tröst för de närstående. Blommor för naturen till människan i hennes allra sista stund på jorden, och ger plåster på själen för dem som är kvar.

Begravingsblommor består av ett antal olika blomsterarrangemang som man antingen kan smycka kyrkan med eller skicka till familjen. Särskilt kransen har använts som en symbol för det eviga livet och för att hedra den bortgångne sedan urminnes tider och har sina rötter i en vacker grekisk myt. Den vackra kvinnan Persefone kidnappades av dödens gud, Hades, varav hennes mor, växtlighetgudinnan Demeter, sörjde så väldigt att allt slutade växa och den första vintern drabbade världen. Till sist kom gudarna överens om att Persefone skulle få komma tillbaka under en viss del av året, och då gladdes hennes mor så mycket att allt började växa igen. De gamla grekerna brukade därför hänga blomsterkransar på sina ytterdörrar på våren för att visa cykel av liv och död och årets säsonger.

Än in i våra dagar brukar man lägga blomsterkransar på kistor, liksom monument över fallna soldater eller offer för en olycka. De kan komma i olika färger och bestå av många olika blommor och växter. Vikingarna lade ofta en krans av enkel murgröna vid sina döda, medan engelsmän hedrar sina fallna krigshjältar med vallmokranser. I Sverige brukar man göra begravingskranser av vita liljor, rosor eller till och med solrosor beroende på vad man vill förmedla eller vilka blommor som den bortgångne själv älskade allra högst.